Gıda Teknolojisi Bölümü Öğrencilerinin Organik Ürün Tüketim Alışkanlığına Dair Görüşleri Food Technology Department Students' Opinions About Organic Product Consumption Habits
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Özet
Bu çalışmada, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümündeki öğrencilerin, organik ürün tüketim alışkanlıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 41 öğrenciye, 24 soruluk bir anket çalışması uygulanmış olup; anketler, Eylül 2019 yılında yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler, frekans dağılımları ve oransal dağılımlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, ailede gıda alışverişi yapan kişinin çoğunlukla anne olduğu; görüşme yapılan öğrencilerin %85,4?ünün organik ürünler hakkında bilgi sahibi olduğu, %14,6?sının da bilgi sahibi olmadığı görülmüştür. Çalışmada organik ürünler hakkında bilginin çoğunlukla internetten alındığı görülmüş; organik ürün tüketim tercihini etkileyen faktörlerin en başında organik ürünlerin fiyatı olduğu ifade edilmiş; ankete katılanların %90,2?si organik ürünlerin pahalı, %9,8?i de pahalı olmadığını ifade etmiştir. Çalışmada organik ürünlerin en çok tüketildiği mevsimin yaz olduğu; organik ürün alırken öğrencilerin çoğunun ürünün ambalajı ve etiketine bakarken; az bir kısmının da ürünün logosuna baktıkları tespit edilmiştir. Çalışmada organik ürün fiyatını etkileyen faktörlerin üretim maliyetinin yüksek olması (%46,3), üretim miktarının az olması (%36,6), üretimin zor olması (%17,1) olduğu saptanmıştır. Çalışmada organik ürün gruplarını tüketme bakımından organik yaş sebze ve meyveler (%51,2) ile organik salça, zeytinyağının (%29,3) ön sıralarda yer aldığı görülmüştür.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Referanslar
Akın M, Çiçek R, İnal ME, Toksarı M., 2010. Niğde ilindeki tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri ile organik gıdalara ilişkin tutum ve bireysel değerleri arasındaki farklılığın incelenmesine yönelik bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1): 29-56.
Aydoğdu MK, Kaya F, Eren ME, Doğan HP., 2018. Organik ürün tüketim nedenleri üzerine bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(64): 161-170.
Bozyiğit S, Kılınç G., 2019. Tüketicilerin sağlıklı gıda algıları ve tüketim davranışları: Keşifsel bir çalışma. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 45: 201-229.
Çelik S., 2013. Kimler, neden organik gıda satın alıyor? Bir alan araştırması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 30: 93-108.
Çiçek A, Erkan O., 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
Gürses ST., 2014. Organik ürünlerin tüketim eğilimleri ve tüketici profilinin belirlenmesi Sakarya İli Örneği. Uludağ Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
İnci H, Karakaya E, Söğüt B, Şengül T., 2014. Organic product consumption and customer preferences in urban sections of Bingol province. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(2): 255-261.
İnci H, Karakaya E, Şengül AŞ., 2017. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler (Diyarbakır ili örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(2): 137-147.
Karabaş S, Gürler ZA., 2012. Organik ürün tercihinde tüketici davranışları üzerine etkili faktörlerin logit regresyon analizi ile tahminlenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (10): 129-156.
Merdan K., 2018. Organik ürün tüketimine etki eden faktörler: Tüketicilerin tutumlarının Gümüşhane ölçeğinde belirlenmesi. Internatıonal Journal of Disciplines Economics & Administrative Sciences Studies, 4(8): 174-188.
Mutlu N., 2007. Consumer attitude and behavior towards organic food: Cross-cultural study of Turkey and Germany. MSc. dissertation. Hohenheim University Stuttgart, Germany.
Sandallıoğlu A., 2014. Adana İlinde Organik Tarım Ürünleri Tüketimi ve Tüketici Eğilimleri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Adana.
Ustaahmetoğlu E, Toklu Tİ., 2015. Organik gıda satın alma niyetinde tutum, sağlık bilinci ve gıda güvenliğinin etkisi üzerine bir araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(1): 197-211.
Varoğlu ST, Turhan Ş., 2016. Organik ürünlerde tüketici eğilimlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma Sakarya ili örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (3): 189-196.
Yılmaz V, Çelik HE, Yağızer C., 2009. Çevresel duyarlılık ve çevresel davranışın ekolojik ürün satın alma davranışına etkilerinin yapısal eşitlik modeliyle araştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9: 1-14.